lauantai 19. joulukuuta 2009

Eilisiä leipomuksia

Veeran vinkit joululeipurille

Älä käytä hiivaa. Kaikki, missä on hiivaa käyttäytyy arvaamattomasti uunissa.

 • Älä käytä mustikkaa. Kaikki, mihin sitä sotket on ikuisesti sinistä.

 • Piparkakkutaikina menee pilalle uunissa. Parhaimmillaan se on jääkaapista syötynä.

 • Jos kuitenkin päätät paistaa sen, jätä viimeiselle pellilliselle vain yksi pipari. Viimeinen pellillinen palaa aina, mutta näin minimoit vahingon.

 • Tee aina ensimmäiselle pellille yksi torttu, jossa ei ole täytettä. Kun syöt sen ensimmäisenä et ahneuksissasi polta suutasi hillolla.

 • Kaupan tortuista saa kotitekoisen näköisiä, kun sotkee niitä hieman luumuhillolla ja polttaa sakarat uunissa.

 • Minkä ompelija peittää koristeompeleella, leipuri peittää tomusokerilla.

 • Älä vedä tomusokeria henkeen. Ajatus on kiehtova, mutta toteutus yskittää kaksi tuntia.

 • Tukevasta tonttulakista saa oivallisen kermavaahdon pursottimen (konepestävä).

  -Veera Nieminen-


  Tuon ylläolevan kivan ohjeen joululeipurille olen joskus vuosia sitten napannut todennäköisesti Positiivareiden sivuilta.

  Eilenkin meillä leivottiin. Tein ensin lanttulaatikoita. Nyt sorruin valmiiseen soseeseen, vaikka kokonaisia lanttujakin on kylmiössä. Lanttulaatikoiden muhiessa uunissa tein Dajm-pipareita eka kertaa ja valmiista taikinasta muutamia torttuja.

  Dajm-reseptin olen muistaakseni joskus alkukesästä napannut Seijasiskon blogista. Oikein ovat piparit makeita, vaikka panin ohjetta vähemmän Dajm-rakeita taikinaan. En ole koskaan ollut kamalasti torttujen perään, vaikka kyllä niitä syödä saatan. Ensin en aikonut tehdä torttuja lainkaan, mutta kun olin ostanut valmiin taikinan, niin sitä pakkasesta ottaessani, siellä olikin toinen viime vuonna piiloon jäänyt taikinapaketti. Se siis työn alle. Ihan hyviä torttuja tuli, vaikka taikina oli saanut piiloilla vuoden verran.

  Dajmit ja tortut pikkutontun vartioimina.

  Tänään ei sitten ole leivottu lainkaan. Keittiöhommina tein proosallista lenkkikastiketta. Eihän siinä mitään ihmeellistä ole, mutta kun meillä ei ole syöty lenkkiä varmaankaan kymmeneen vuoteen, niin ainutkertaistahan tuo oli. Miksikö nyt lenkkiä. No, mies kävi talkooreissulla yhdellä mökillä, jossa ei ollut ruuanlaittoon mahdollisuutta, niin ostinpa Hk:n lenkin evääksi. Eväs tuli melkein kokonaisena takaisin, joten siitä sitten lauantai-iltapäivän ruoka!

  Voi olla, että huomenna taas leivon jotakin! Tänään paketoin jotain joulujuttuja!

  7 kommenttia:

  Matleena kirjoitti...

  Nuo Veeran vinkit ovatkin niin hyviä, että minä otankin ne heti käyttöön! ;DD Vielä minulla on taatelikakku tekemättä, taatelit sentään ostin jo. ;D

  Seijasisko kirjoitti...

  Olepa ahkeroinut ihania joulruokia ja leivonnaisia. Daim-piparit kuuluvat meillä jouluun, mutta taidan tänä vuonna leipoa niitä uudeksi vuodeksi, kun on silloin perhettäkin enemmän paikalla.
  Hyvää Joulua Sinulle ja perheellesi!

  intsu kirjoitti...

  Oi namu miten hyvän näköisiä laatikoita ja leipomuksia! Hyvät oli ohjeet leipurillekin :D

  pirle kirjoitti...

  Hymyssä suin noita ohjeita luin :)
  Lanttulaatikot ovat meillä perinteisesti yksi niistä syötävistä, jotka mies tekee; ovat jo pakastimessa - testiannos maistellaan tänään.
  Makeilta näyttävät leivonnaisesi.

  "pappi puikoissa" kirjoitti...

  Tulin vastavierailulle, ja voi veljet, täällähän vasta ahkeria on oltu :d! Hyvää joulunaikaa sinullekin.

  Marjut kirjoitti...

  Oletpa ollut ahkerana! Piparitaikinasta olen muuten Veeran kanssa ihan samaa mieltä.

  Äipän touhut kirjoitti...

  Ihania jouluruokia. Me ostettiin kaikki laatikot ja valmis kinkkurulla. Isäni vakava sairastuminen joulukuun alussa on vienyt voimia niin ettei ole jaksanut kaikkea. Rauhaisaa Joulua !