perjantai 11. heinäkuuta 2008

Vähän käsitöistä

Käsityöharrastus on ollut vuosikausia pimennossa. Nuoruudessa tehtiin sisareni kanssa melkein joka tanssireissulle uusi kolttu. Lasten ollessa pieniä tein heille ja itsellenikin aika paljon vaatteita. Ja vielä mieheni siskon tytön kaksostyttärille, nyt jo 17 vuotta täyttäville, tein mekkoja, oloasuja ja neulemekotkin heidän ollessa pieniä. Opiskeluaikana virkattiin pitsejä oikein urakalla. Kaikissa päällyslakanoissa oli omin käsin virkatut pitsit. Olen joskus aikonut tehdä niistä pussilakanoita. Tuolla ne kaapin ylähyllyllä odottavat uutta tulemistaan. Saas nähdä saanko koskaan aikaiseksi. Vielä 90-luvun lopulla neuloin villapuseroita. Niitä syntyikin useampia. Aina telkkaria katsellessa piti olla käsityö tekeillä. Olen ollut aina vilukissa, joten tein paksuja neuleita. Ostin silloin aikoinaan lankoja varastoon asti, ja niitä jäi kätköön, kun neulomisen innostus hiipui. Langat olivat 7-veljestä ja ostin niitä aina kilon kerrallaan.
Tämän vuoden käsityöinnostus sai vauhtia, kun siivotessani "löysin" vanhan käsityökorin, joka piti hellässä huomassaan keskeneräistä tekelettäni! Vuonna 1997 tammikuun 15 päivänä tilasin Kotiliedestä neulekilpailun voittaneen Joutsen-puseron tarvikepaketin; ohjeet ja langat. Paketti tuli 5.2.1997 ja maksoi 580 markkaa. Aloitin työn heti ja valmistakin tuli, takakappale kokonaan ja etukappale päällekirjailua vaille, tosin osan siitäkin tein. Hihat jäi jostain syystä kesken. Muistelen että olisin vikonut hihojen pituutta ja jotenkin niiden mittaaminen ei luonnistanut. Joskus myöhemmin jatkoin helman kirjailua, mutta oli talvi ja valoa vähän, jolloin tummien pienten silmukoiden kirjailu keinovalossa tuntui työläältä. Siispä työ sivuun ja "löytymään" tammikuussa 2008. Ja tuumasta toimeen, hihoihin lisää pituutta, kappaleet yhteen, kaulus pyöröpuikolle ja kirjontaneula käteen. Ja valokin riitti! Pusero valmistui tammikuun 20 päivänä 2008. Ei siihen mennyt kuin 10 vuotta 11 kuukautta ja 15 päivää!!!
Tammikuun 23 päivä lähdin päiväjunalla Helsinkiin ja matkalle piti keksiä käsityö! No, lankahyllylle ihmettelemään, valitsin vaaleansinisen lankapussin. Kilo 7-veljestä (Rondo) lankaa, ostettu vuonna 1994! Mallikin oli valmiina odottamassa, sain sen muutama vuosi sitten neulovalta työkaveriltani. Työ alulle, neuloin kappaleet pyöröpuikoilla,

on näppärämpää kuin pitkillä puikoilla. Junamatka sujui nopeasti, kuuntelin CD:ltä Sinuhe Egyptiläistä ja neuloin, evästauko välillä ja taisin ottaa pienet päiväunetkin. Neule oli mukava käsityö paluumatkalla autossakin. Villatakki valmistui muutamassa viikossa.Nyt on tekeillä valkoinen villapusero, edelleen Rondon 7-veljestä
vuodelta 1994. Lankoja on vielä kilon pussukat luonnon valkoista ja tummaa luumunpunaista. Tämän valkoisen puseron malli on Käsityökerhon lehdestä vuodelta 1998. Vanhat langat, vanhat mallit!!!! Saas nähdä koska vaimistuu!

1 kommentti:

Matleena kirjoitti...

Onpa kivannäköistä neuletta tuo valkoinen! Mielenkiinnolla odottelen, millainen se on valmiina.

Noihin käsityömuistoihin voisit lisätä vielä sen kutomakoneosakeyhtiömme. Aika paljonhan koneellakin aikanaan tehtiin. Olisipa vain arvannut pitää kirjaa kaikesta.